top of page
Smilende barn med ansiktsmaling

Knytt følelser til konkrete situasjoner

Ved å knytte følelser til konkrete situasjoner barnet har opplevd, kan du hjelpe barnet til å forstå mer av hvordan hendelser, følelser, kroppslige reaksjoner og følelsesuttrykk henger sammen. (Amundsen og Melkeraaen 2015)

 

Kanskje barnet kan fortelle om en episode hvor det hadde en spesiell følelse. Gi barnet tid til å fortelle om følelsen, når den oppstår, og hvordan den oppleves og hvordan barnet kan vise følelsen.

 

Barn kan virke glade på utsiden, men kjenne seg triste, redde eller sinte inni seg. Bruk gjerne en papp-tallerken der barnet får tegne ansiktet med følelsen som vistes på utsiden, knyttet til en spesiell hendelse. På baksiden kan barnet tegne hvilken følelse det hadde det inni seg når dette skjedde.

 

Bruk gjerne eksempler som beskriver og viser at de forskjellige følelsene er helt normale. Å leke eller å lage egne historier kan brukes til å snakke om ting som gjør oss glade, hva vi er redd for, eller hva som er morsomt. Bruk gjerne egne eksempler:

 

«Jeg fikk en gave, og jeg ble så glad og det kjentes ut som om hele kroppen jublet.»

 

«Når moren min ble syk, ble jeg så redd at det kjentes ut som om jeg ble lam i hele kroppen»

 

«Det er vanlig å ha flere forskjellige følelser for foreldrene sine, særlig når de gjør oss redde eller triste. Det er helt vanlig å være både sint på og glad i mamma eller pappa samtidig.»

 

«Er dette noe du kjenner igjen? Når pleier du å ha det sånn?»

 

«I hvilke situasjoner pleier du å få den følelsen? Hvor i kroppen kan du kjenne det? Hvordan kjennes det ut? Hva pleier du å gjøre når du får det slik?»

«Siden vi alle har vårt eget hode, vår egen kropp og våre egne følelser, kan du ha andre følelser enn broren din eller mammaen din. Du kan synes at pappa er dum, mens broren din synes han er en supermann. Det betyr ikke at noen tar feil, det er bare at vi kan oppleve ting forskjellig. Er dette noe du har merket?»

Fortell barnet noe fint som forelderen har sagt om det, og hvor glad forelderen er i barnet. På den måten kan du bidra til å styrke det positive mellom barnet og forelderen.

Historiene i heftet «Når mamma eller pappa ruser seg» (Organisasjonen Voksne for barn 2015) er fine å lese sammen med barnet. Også filmen «Alfred og skyggen» er fint utgangspunkt til samtale om følelser. 

Knytt følelser til konkrete situasjoner: Tekst
bottom of page