top of page

Finn ut hva barnet allerede vet. Spør barnet om hvilke rusmidler det kjenner til, og eventuelt hvordan disse rusmidlene virker? Bruk eksempler som er tilpasset barnets situasjon.

 «Noen sier at ekte god rus er når man ikke bruker rusmidler. For eksempel å hoppe på trampoline, da er det som om munnen smiler av seg selv og de kjenner seg glade. Noen sier at det å høre fin musikk kan være som rus, andre opplever å være forelsket, score mål eller gå tur på fjellet er som rus – er det noe du kan komme på som gjør at du kjenner det bobler inni deg eller at du får lyst å rope høyt av glede eller danse?»

  • «I Norge er det lov for voksne å bruke alkohol. Andre rusmidler, som hasj, amfetamin og heroin, er ulovlige.» 

  • «De fleste foreldre bruker av og til alkohol, enten øl, vin eller sprit. Noen liker å drikke alkohol når de skal spise god mat eller kose seg sammen med venner. Det betyr ikke at de er avhengig.»

  • «Noen kan bli glade og litt muntre/tøysete, men på en rar måte når de bruker alkohol eller andre rusmidler. Noen kan bli sinte og irriterte, sløve eller triste. Andre kan bli trøtte eller orker ingen ting. Da er ikke rusen artig lenger»

  • «Hvis voksne drikker for mye kan alkohol virke slik at man får annerledes stemme, lukter rart eller sjangler når de går»

  •  «Selv om voksne syns det er hyggelig syns ofte ikke barn det er greit at foreldrene drikker alkohol. Noen kan bli redde fordi de liksom ikke kjenner igjen mammaen eller pappaen sin»

  • «Mange foreldre som drikker alkohol tåler det bra. Men når man ikke tåler alkohol, drikker for mye eller for ofte, kan det bli vanskelig å gjøre mamma-/pappa-ting – som å stå opp om morgenen, lage frokost og matpakke, leke, hjelpe med lekser og trøste ...»

  •  «Noen ganger kan voksne som er fulle gjøre dumme ting slik at barn blir ordentlig redde. Det kan være at de krangler eller slåss, sovner med sigarett i senga eller går ut på kvelden slik at barna blir alene hjemme.»

  • «Noen barn har opplevd at foreldrene har tatt dem med i bil når de har tatt rusmidler. Det skal ikke voksne gjøre, det er ulovlig og er veldig skremmende for barn»


Rusmiddelbruk: Tekst
en rekke glass med øl heves møtes til skål

Rusmiddelbruk

bottom of page