Barnespor
BARN SOM PÅRØRENDE INNEN RUS OG PSYKISK HELSE
Vær ærlig
Det du sier til barnet skal være sant – det er et svik når voksne lyver for å skjerme barn eller seg selv. Mange foreldre kan bagatellisere eller omskrive virkeligheten for å beskytte barnet. Som profesjonell må du våge å være tydelig. Samtidig må du, sammen med foreldrene vurdere hva som eventuelt ikke bør formidles til barnet
Bruk eksempler fra andre barn
Bruk gjerne eksempler fra andre barn – om du ikke har egne eksempler kan du finne noen i boken «Hvorfor spurte ingen meg» (Ruud 2011, side 188):
«For en stund siden møtte jeg en gutt som var på din alder. Han hadde en pappa som hadde det vi kaller bipolar sykdom, det samme som din pappa. Han sa at han ofte ble så flau over pappaen sin, fordi han snakket så mye og var annerledes enn andre pappaer. Han syntes det var flaut når pappaen var med på fotballkamper, men det torde han ikke si til foreldrene sine.»
Etter en sånn historie kan du spørre barnet:
«Er det noen ganger sånn for deg?» «Kjenner du noen andre barn som har det sånn som deg?» «Jeg treffer en del barn som kommer hit med sine foreldre, som egentlig ikke har lyst til å snakke fordi de ikke vil såre mamma eller pappa. Er det kanskje sånn for deg også, nå som mamma eller pappa er her hos oss?»
Presiser at barnet ikke trenger å svare hvis det er vanskelig. Samtalen kan være viktig selv om barnet ikke uttrykker så mye i første omgang. Sannsynligvis lytter barnet interessert selv om det ikke viser det. At du gir eksempler fra hva andre barn har fortalt kan være en viktig start på gyldiggjøring av barnets opplevelser, tanker og følelser.
Ta utgangspunkt i konkrete ting/symboler
Ta utgangspunkt i noe konkret – bilder, film, tegneaktiviteter, leker, spill, tavle – særlig overfor små barn. Også store barn kan ha behov for konkrete symboler for at budskapet skal bli tydelig.
La barnet trekke et tema det vil starte med
For å komme i gang kan du la barnet trekke et tema – se figur 2. Lag gjerne små lapper med temaer som barn ofte lurer på. La noen av lappene være blanke, slik at barnet kan fylle inn egne temaer.