Barnespor
BARN SOM PÅRØRENDE INNEN RUS OG PSYKISK HELSE
​
Tristhet
«Å være trist er det motsatte av det å være glad. Følelsen av tristhet kan komme når det skjer noe vi ikke ønsker, når vi krangler med venner eller når vi mister noe.»
​
«Mange barn forteller at de blir triste når foreldrene kjefter på dem eller når foreldrene ruser seg». Hva blir du trist av?»
​
«Noen kjenner at de er triste, men skjønner ikke hvorfor, og det er også helt normalt. Har du hatt det slik? Kan du huske hvordan det var?»
​
Når barn ikke klarer å formidle følelsen, kan de få tips om hva som kan hjelpe:
«Prøv å tegne tristheten, og tegn deretter en glad følelse. «Hvordan ser følelsen ut?»
«Snakk om det som er slitsomt, men ikke snakk om det hele tiden.«Gjør noe du ikke har gjort før eller vanligvis ikke gjør, for eksempel en ny aktivitet.»
«Det er kanskje ikke så lett å tenke på at noe kan være morsomt eller godt når man er trist. Men det hjelper. Hjernen forstår at det er morsomt, og kroppen husker at du pleide å like det. Spesielt bra er det å gjøre ting der kroppen er i bevegelse. Å røre på seg hjelper faktisk. Ikke fordi det er så nyttig å være rask, men fordi et stoff i hjernen (serotonin) frigjøres ved bevegelse. Dette stoffet hjelper deg til å føle deg bedre. Og stoffet får fart på seg når kroppen er i bevegelse.»
«Gjør noe som du vanligvis synes er godt eller moro – bade, dra på fisketur, se favorittfilmen enda en gang. Det er bra at kroppen får litt fri fra det som er tungt og vanskelig.»
​
Se Nettsider
​